Assalamualaikum...
Buat roti lagi..
Dah agak lama saya tak letak gambar roti dalam blog dapo ni.. So, kali ni nak letak gambar roti dan tepek lagi resepi.. Entry kali ni banyak gambar ya.. Saja saya share apa yang saya gunakan.. Harap jangan jemu untuk menengoknya.. heee...
Bahan A:
250 ml air suam
6 sudu makan susu tepung - saya guna susu tepung nespray
1 sudu makan yis - saya guna mauripan
1 sudu teh gula
*Campurkan kesemua bahan dalam bekas. Kacau sebati biar rata.. Tutup bekas dan biarkan yis naik/berbuih..
Alat yang saya gunakan untuk menyukat.. Kat bawah tu bekas yis yang dah dibancuh dan ditutup..
Inti kelapa.. Lebihan inti kuih ketayap..
Pukul sikit telur ni..
Bahan B:
5 cawan tepung gandum biasa @ anggaran 630 gram - saya guna 5 cawan + 2 sudu makan tepung (Saya guna sukatan cawan.. Bila guna 5 cawan tepung, doh melekat sikit.. Tu yang saya tambah lagi 2 sudu makan tepung gandum tu..)
4 sudu makan gula pasir biasa
1 sudu makan dough softener
2 sudu makan marjerin/butter/shortening - saya guna marjerin planta
2 biji telur - dipukul sedikit
1 sudu teh paste pandan - tak nak letakpun takpe - saya saje je suka-suka nak letak..
Cara:
Masukkan tepung gandum + gula pasir + dough softener + marjerin ke dalam bekas besar..
Gaul sebati semua bahan ..
Kemudian, masukkan telur yang sudah dipukul tadi..
Gaul lagi hingga menjadi seperti serbuk roti.. Kemudian, masukkan Bahan A tadi ke dalam bekas doh.. Uli sebati hingga tidak melekat di jari.. (Maaf, gambar lupa nak ambil.. huhu...)
Boleh masukkan doh ke dalam plastik yang bersih dan teruskan proses menguli.. Nak tumbukpun boleh.. Uli dalam anggaran 30 minit.. Sambil-sambil tengok tv pun boleh uli.. *Ni tips daripada website Jintanmanis
Lepas keluarkan dari plastik, uli sekejap doh tadi..
Leperkan doh dan masukkan inti...
Tutup doh dengan rapi agar tidak terbuka masa proses pembakaran...
Golek-golekkan doh untuk mendapatkan bentuk bulat yang cantik dan licin... *Ni saya pakai buat je sebab selalu tengok orang buat macam ni kat tv/youtube.. hehe..
Jangan lupa griskan loyang untuk mengelakkan roti kering dan hangit...
Susunkan dengan sedikit berjarak untuk proses pengembangan...
Kemudian, perapkan doh dan biarkan doh naik dua kali ganda... Tak perlu nak tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin..
Nak bagi cepat naik, tutup loyang dengan pinggan atau apa saja penutup..
Sebelum bakar, pastikan panaskan dulu oven dalam masa 10 minit.. Sebelum masukkan loyang dalam oven, sapukan dulu atas doh tu dengan susu cair atau susu segar.. Saya sapu susu cair je.. Bakar dengan suhu 140C selama 30 minit dengan api atas dan bawah tapi ini semua bergantung pada jenis oven masing-masing..
Proses pembakaran.. Mula-mula saya set timer untuk 20 minit je.. Lepas tu saya tambah lagi 10 minit sebab nak bagi nampak warna coklat kat permukaan roti tu..
Lepas je keluarkan roti dari oven, terus sapukan roti tadi dengan marjerin ataupun butter untuk mendapatkan kilatan tu..
Yang ni roti kosong je..
Yang ni ada inti kelapa... Sedap.. hehe..
Resepi ni saya dapat daripada sessi demo yang pernah saya hadiri lama dulu.. Cuma sukatan untuk tepung tu saya ejas sendiri sebab resepi asalnya ialah 500 gram tepung tapi bila saya buat, adunan terlalu lembik.. So, saya mula masukkan sikit demi sikit tepung tu hinggalah dapat sukatan yang sekarang ni iaitu lebih kurang 630 gram tepung gandum..
p/s: Selamat mencuba pada yang ingin mencuba.. Terima kasih...
No comments:
Post a Comment