Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Friday, January 8, 2010

KAYA

Assalamualaikum...

Jom buat jem kaya sendiri. Kaya ni lagi berkhasiat daripada marjerin planta tu tau.... huhuhu...


JEM KAYA

Bahan-bahan:

1 biji kelapa (jadikan 4 cawan santan)
2 biji telur (seeloknya diramas2 dahulu dengan daun pandan)
1 1/4 cawan gula pasir
3 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1 helai daun pandan/1 sudu makan perisa pandan

Cara-cara:

1) Pukul telur dengan gula hingga kembang.

2) Kemudian masukkan santan. Kacau biar sebati.

3) Kacau/masak di dalam kuali dengan api yang sederhana.

4) Masukkan daun pandan/perisa pandan. Biarkan mendidih seketika.

5) Masukkan pula bancuhan tepung jagung (sambil masuk tu, tangan yang sebelah lagi teruskan mengacau supaya Kaya tak bergentil).

6) Teruskan mengacau sehingga Kaya mendidih dan pekat.

7) Bila Kaya sudah agak pekat, bolehlah matikan api dapur.

p/s: Jika kurang manis, boleh la di tambah sedikit gula lagi. Boleh juga letak pewarna yang disukai. SELAMAT MENGACAU..!!

No comments: