Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Tuesday, April 13, 2010

LEMAK CILI PADI PERUT DAN REBUNG

Assalamualaikum....

Ni resepi mak saya. Tapi mak saya ni kalau masak, main campak2 je. Oleh itu, saya kenalah olah sedikit resepi tersebut berdasarkan dari apa yang saya lihat semasa dia memasak.



LEMAK CILI PADI PERUT DAN REBUNG

Bahan-bahannya:

1 kg perut (dicelur sampai lembut dan kemudian dihiris kecil2)
2 biji kelapa (ambil santan)
2 bungkus rebung (yang biasa dijual di pasar)
2 batang serai (dititik)
15/20 biji cili padi
1 1/2 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1) Basuh rebung, tos dan ketepikan dahulu.

2) Kisar cili padi dan kunyit hidup sampai halus. Masukkan ke dalam periuk.

3) Masukkan sekali santan, hirisan perut, rebung dan serai.

4) Masak dengan api yang sederhana besar. Kacau gulai supaya santan tak pecah.

5) Bila sudah mendidih, masukkan pula garam. Masak sehingga perut benar2 empuk.

Nota: Boleh juga jika mahu masukkan rebung setelah gulai mendidih.

1 comment:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

kalo laie pedas laie sodap!!! tu aje nak tambah... :))