Assalamualaikum...
Ini adalah resepi paling ringkas untuk membuat sambal daun kayu ataupun lebih dikenali sebagai sambal tempoyak. Banyak pucuk2 daun yang diperlukan tetapi jika sukar untuk mendapatkan pucuk2 tersebut, memadailah dengan hanya menggunakan bahan2 asas sahaja.
Ini adalah resepi paling ringkas untuk membuat sambal daun kayu ataupun lebih dikenali sebagai sambal tempoyak. Banyak pucuk2 daun yang diperlukan tetapi jika sukar untuk mendapatkan pucuk2 tersebut, memadailah dengan hanya menggunakan bahan2 asas sahaja.
Bahan-bahannya:
2 ikat/cekak pucuk ubi
10 helai pucuk kunyit
1 ikat/cekak pucuk labu
3 batang serai (dititik)
3 biji bawang merah (dihiris)
1 genggam ikan bilis
1 cawan isi petai
2 biji kelapa (ambil santan)
2 inci kunyit hidup (dikisar halus)
15/20 biji cili padi (dikisar halus)
2 senduk tempoyak baru (sekadar anggaran-kena pandai rasa/agak2)
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1) Hiris kesemua pucuk2 daun (seperti menghiris daun pandan untuk membuat bunga rampai tetapi jangan terlalu halus). Bersih, tos dan ketepikan seketika.
2) Masukkan santan, cili padi, kunyit, ikan bilis, bawang merah dan tempoyak ke dalam periuk.
3) Masakkan kuah dahulu. Bila sudah mulai mendidih, masukkan serai yang dititik dan petai.
4) Biarkan seketika dan kacau rata. Masukkan garam. Kacau lagi.
4) Kemudian barulah dimasukkan kesemua pucuk2 daun. Masak sehingga pucuk2 tadi layu. Sebelum tutup api, rasa dahulu tempoyak dan garamnya.
p/s: Boleh juga jika hendak masukkan kesemua bahan sekaligus.
No comments:
Post a Comment