Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, April 29, 2010

UDANG MASAM MANIS

Assalamualaikum...

Resepi dari saya sendiri. Sekadar suka-suka je ni. Apa yang penting ianya menjadi. Siapa nak cuba, dipersilakan la ya... hehe...



UDANG MASAM MANIS

Bahan-bahannya:

1/2 kg udang harimau
2 ulas bawang putih (dikisar)
4 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas cili merah (dihiris)
8 biji cili padi (dikisar)
2 labu bawang besar (dihiris)
1 batang lobak merah (jika suka dan dihiris memanjang)
1 biji limau nipis
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit garam
minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1) Bersihkan udang harimau. Tos dan ketepikan dahulu.

2) Panaskan kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi.

3) Bila sudah naik bau, masukkan udang harimau. Kacau rata.

4) Kemudian masukkan pula hirisan lobak merah, bawang besar dan cili besar. Kacau lagi.

5) Lepas tu masukkan pula kicap manis, sos tiram dan sedikit garam. Kacau dan rasa.

6) Akhir sekali perahkan limau nipis dan kacau sebati. Biarkan seketika dan matikan api dapur.

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

1 perkataan aje yg den nak ckp...

"TERLIUR"... :)
thanx ya kak... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> Wassalam...

Terliur ke.. hehehe... Nnt try la buat ehh...

Sama2.. =D