Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, October 7, 2010

RENDANG TOK

Assalamualaikum....

Resepi ni saya salin dari sebuah rancangan yang disiarkan di radio. Kalau ada tertinggal bahan tu, harap maaf la ya... =)

Bahan-bahannya:

1 kilo daging lembu batang pinang (potong dadu)
3 biji kelapa (santan)
15 ulas bawang merah (kisar)
3 inci halia (kisar)
3 inci lengkuas (kisar)
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
2 sudu makan ketumbar (tumbuk)
2 biji kelapa (jadikan kerisik)
2 sudu makan rempah kurma
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan gula merah
garam secukup rasa

Hiasan:
Isi kelapa yang dihiris-hiris

Cara:
~> Campurkan kesemua bahan. Masak sehingga kuahnya kering sedikit dan daging lembut. Rasa garamnya sebelum matikan api dapur..

Nota: Rendang Tok ni memang tak guna bawang putih ke ehh..?? Harap ada yang sudi kongsi info yaa... Macehh...

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

thanx ya... rendang nie best... :)

~Kak AZZ~ said...

Wassalam Linda...

Sama2... sharing is caring... kann... hehe...

Ehh... nak tanya sikit... rendang tok ni tak guna bawang putih ke..? Akak tak pernah makan rendang ni...