Resepi ni saya ambil dari slot WHI. Saya snap dulu, pastu barulah saya tulis balik semula. Nak salin resepi masa rancangan tengah berlangsung memang tak sempat punya la... =)
Bahan-bahannya:
1 kg daging kambing batang pinang - dipotong saiz sederhana besar
6 sudu makan minyak masak
1 bungkus 4 sekawan - kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
10 tangkai cili kering - dikisar
20 ulas bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
3 inci halia - dikisar
10 batang serai - dikisar
3 inci lengkuas - dikisar
3 sudu makan serbuk kari Babas
2 sudu makan serbuk cili Babas
1 liter santan pekat
5 helai daun kunyit - dimayang
300 gm kerisik
garam dan bahan perasa secukup rasa
Cara-caranya:
1) Panaskan minyak, kemudian tumiskan 4 sekawan hingga naik bau.
2) Masukkan kesemua bahan kisar dan kacau hingga garing.
3) Kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Kacau hingga sebati.
4) Masukkan santan dan daging. Masak dengan api sederhana dan kacau supaya tidak pecah santan.
5) Bila daging mulai empuk dan kuah memekat, bolehlah dimasukkan daun kunyit, garam dan serbuk perasa (jika suka).
6) Akhir sekali masukkan kerisik dan kacau sehingga kuah memekat dan mula mengering.
Selamat mencuba ya. Mungkin masakan korang lagi sedap dari masakan Pak Engku ni... =D
2 comments:
salam kak azz~
hehehe... suka sgt ngan rendang... trutamanya rendang daging... amat2 tak menahan... :)
Wassalam Linda..
sedapkan rendang.. hehe..
Post a Comment