Assalamualaikum...
Hari tu saya cuba google resepi cakar ayam. Pelbagai cara yang saya jumpa dan bermacam-macam bahan yang digunakan. Masa zaman sekolah dulu saya pernah buat cakar ayam ni di bawah pemerhatian mak saya. Rasanya takde la guna banyak sangat bahan. Cukup sekadar yang asas je dan rasanya boleh tahan jugak la.. *isi bakul angkat sendiri... =)
Percubaan kedua saya. Boleh laa... =D
Bahan-bahannya: (Ikut anggaran masing-masing - kena pandai membuat anggaran)
Keledek - disagat
Gula merah - isi siap-siap dalam mangkuk supaya senang nak cedok
Minyak masak
Caranya:
1) Panaskan minyak (anggaran untuk menggoreng sebiji telur mata kerbau bagi menggoreng seketul hingga tiga ketul cakar ayam) dengan api yang sederhana besar.
2) Masukkan keledek yang disagat. Kacau-kacau dalam masa lebih kurang 5-10 saat.
3) Masukkan 1 sudu makan penuh (membukit) gula merah ke atas sagatan keledek tadi. Kacau dan kaup rata tanpa henti.
4) Terus mengacau sehinggalah keledek dan gula merah mula melekit dan bersatu.
5) Angkat dan letakkan kuih di atas para/jaring dan terus je bentuk menggunakan garfu (bentuk ikut suka)
6) Ulangi proses yang sama sehingga keledek habis. Tambah minyak jika ianya dah semakin sikit. Biarkan panas dulu barulah mulakan menggoreng semula...
7) Biarkan kuih sejuk dan mengeras. Selepas itu barulah disimpan di dalam bekas kedap udara untuk mengelakkannya lemau.
Inilah hasilnya sewaktu percubaan pertama saya...
:
:
:
V
Hitam itu menawan.... hahaha...
2 comments:
azz..akak boli yo cakar ayam ni..tak pona buek sendiri..tapi tak ado pulak jual cakar ayam serama..he he..
Kak Erna> Kok nak cubo ghaso buatan sndri, kona la buek kak... Takdo la susah sgt pon, cumo nak kono jago api yoo...
Cakar ayam serama tu sobab orang yang buek ehh ghondah yoo macam ayam serama.... hahahahaha...
Post a Comment