Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, December 1, 2010

SAMBAL SARDIN sempoiii...

Assalamualaikum...

Menu tengahari ni saya masak sambal sardin je. Semalam dah masak ayam. Malamnya goreng ayam lagi. Selalu sangat makan ayampun tak bagus jugak.. kann... Sambal ni kurang pedas sebab ianya dimasak khas untuk anak-anak buah yang ada kat rumah ni. Siapa yang nak lebih pedas, bolehlah gigit atau kunyah cili padi... =D

Tadaaaa..... Nyumm... nyumm... nyummm.... =)


Bahan-bahannya (untuk satu keluarga):

3 tin sardin saiz kecil
2 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
3 biji cili merah - dikisar
4 biji kentang - dibelah dua dan di hiris
sedikit garam halus
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
minyak untuk menumis
1 biji limau kasturi @ 1 hiris limau nipis - sebagai gantian untuk cuka makan


Cara-caranya:

1) Kentang digoreng dulu. Bila dah lembut, angkat dan toskan lebihan minyak. Ketepikan seketika.

2) Kemudian, terus je tumis bahan yang dikisar tadi. Masukkan sos tiram, garam dan kicap manis secukupnya.

3) Biarkan kuah mendidih seketika. Lepas tu curahkan 3 tin sardin ke dalam kuah. Kacau sebati.

4) Perahkan limau kasturi @ limau nipis ke dalamnya. Kacau rata.

5) Akhir sekali barulah dimasukkan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau sekejap dan tutup api dapur.


Biarkan mendidih sekejap..


Diiringi dengan ulam timun... =)


Selamat mencuba yaa... ngeh3..

4 comments:

~LP Lum~ said...

Salam Kak Azz~

hehehe.. adk sy paling suka mkn smbal sardine.. sy xgemar.. :)

kak Erna said...

azz,,aaka dah tak lalu la makan sardin..dah tua2 ni dah tak lalu..
tapi akak kalau masak sardin kena goreng dulu..sardinya..kalau tak anak akak kata..ikan tak masak..he he..

~Kak AZZ~ said...

Linda> Wassalam Linda... Akak sebenarnya lagi suka sadin mentah.. hingga menjilat jari.. hehe..

~Kak AZZ~ said...

Ksk Erna> Saya dulu stop jap mkn sadin ni sbb dgr mcm2 cerita tak elok yg ada kat dlm kuah sadin tu.. Tp skang ni makan balik.. Lalu je tekak sy ni kalau dgn sadin, lebih2 lg sadin mentah tu... hehe...