Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Sunday, July 24, 2011

Strawberry cupcakes with chocholate chips

Assalamualaikum..

Percubaan untuk mencipta resepi sendiri... huhuhu..


Bahan-bahannya:

300 gm tepung gandum
250 gm butter - 1 buku
190 gm gula castor
125 ml susu segar
5 biji telur saiz A - asingkan kuning dan putih
40 gm jem strawberry
1/2 cawan chocolate chips (jika suka)
1 sudu makan baking powder
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh bicarbonate soda
1 sudu teh esen vanilla
1/8 sudu teh garam halus - sikit je
papercup/bekas cupcake

Cara-caranya:

~> Panaskan oven terlebih dahulu dengan 180 darjah C..

1) Ayak tepung gandum + baking powder + bicarbonate soda + garam halus dan ketepikan.

2) Pukul putih telur sampai gebu dan ketepikan juga.

3) Pukul gula castor dan butter sampai kembang atau sehingga gula hancur.

4) Masukkan esen vanilla dan ovalette. Pukul biar rata.

5) Masukkan susu segar. Pukul perlahan-lahan. Kemudian masukkan pula kuning telur sebiji demi sebiji sambil pukul perlahan.

6) Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan-lahan.

7) Kemudian masukkan pula putih telur dan kaup-balik sehingga adunan rata.

8) Akhir sekali masukkan jem strawberry dan kaup-balik agar sebati..

9) Masukkan adunan ke dalam papercup/bekas cupcakes. Masukkan 3/4 daripada bekas tersebut.

10) Taburkan chocolate chips ke atasnya dan bakar selama 45 minit atau cucuk dengan cake tester. Jika tak melekat, dah kira masak la cupcakes tu.


Nota: Ini ada resepi kek kakak saya yang saya olah sedikit.. Hasilnya, alhamdulillah, lembut dan gebu je... :-)

2 comments:

Acik Erna said...

aazz,.menjadi tu..sodap yo azz..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Sodap tu sodap la jugak... Tapi tak berapa nak menjadi sangat sbb kat bahagian atas tu macam lombab yoo.. Tak tau la apo sobab ehh... huhu..

Gobu tu mmg gobu laa...