Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Friday, September 23, 2011

Kek Coklat Kak Idah..

Assalamualaikum...

Belek-belek buku resepi, terjumpalah resepi kek ni. Dah lama dah resepi ni. Mengikut tarikh kat bawah resepi tu, ianya ditulis pada 19-2-1998. Lama tuuuu... hahaha.. Rasanya ni resepi dari kakak saya sebab dulu dia suka sangat buat kek coklat ni. Maklum la, masa tu anak-anak dia kecil lagi. Sebelum resepi ni hilang begitu je, elok rasanya jika saya kongsikan kat sini.. (Kak Idah, please take noted...)

Bahan-bahannya:

A
2 oz serbuk koko
4 oz gula halus
1 cawan air
~> Semua bahan dimasak dan disejukkan.. (Topping..)

B
8 oz gula castor 
8 oz mentega
~> Dipukul hingga kembang..

8 oz tepung gandum
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder

Cara-caranya:
:
:
:
:
:
:
Ehhhh, cara-caranya takde lak kat dalam buku ni... Camno ni..? Kena pandai-pandai sendiri la ya... huhuhu...

Nota: Ni la yang jadi kalau menulis resepi sekerat jalan.. Konon-kononnya boleh ingat la tu.. Sabo je la... Kalau ada sesiapa yang tau caranya, bolehlah kongsi kat sini ya.. Tenkiu.. 

** 1 oz = 30 gram. Boleh rujuk kat sini..

No comments: