Assalamualaikum...
Coffee Nut Casablanca
Bahan-bahannya:
250 gram kacang tanah (bakar/goreng tanpa minyak - kisar)
400 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
220 gram gula ising
1 1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh pes cappucino
1 sudu teh garam halus
Minyak masak secukupnya
Hiasan: Kacang biji dan kacang tumbuk (bakar/sangai)
Cara:
1) Campurkan semua bahan (kecuali minyak) dan gaul sebati.
2) Tuang minyak masak sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
3) Canaikan doh dan terap dengan acuan yang disukai.
4) Letakkan kacang biji sebagai hiasan. Tekan sedikit. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan dengan kacang tumbuk.
5) Bakar pada suhu 150C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga kekuningan/masak.
Selamat mencuba.. :)
1 comment:
Huwaaa leh buat kopi sendiri ri...tp kalo ju buat x berani nk minum...hahhaha takut pahit salah buat wpun dah berpuluh kali tgk resepi...hahaha good job kak azz
Post a Comment