Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, February 21, 2013

Coffee Nut Casablanca

Assalamualaikum...

Coffee Nut Casablanca

Bahan-bahannya:

250 gram kacang tanah (bakar/goreng tanpa minyak - kisar)
400 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
220 gram gula ising
1 1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh pes cappucino
1 sudu teh garam halus
Minyak masak secukupnya

Hiasan: Kacang biji dan kacang tumbuk (bakar/sangai)


Cara: 

1) Campurkan semua bahan (kecuali minyak) dan gaul sebati.

2) Tuang minyak masak sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.

3) Canaikan doh dan terap dengan acuan yang disukai.

4) Letakkan kacang biji sebagai hiasan. Tekan sedikit. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan dengan kacang tumbuk.

5) Bakar pada suhu 150C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga kekuningan/masak.

Selamat mencuba.. :)

1 comment:

Julia Johari said...

Huwaaa leh buat kopi sendiri ri...tp kalo ju buat x berani nk minum...hahhaha takut pahit salah buat wpun dah berpuluh kali tgk resepi...hahaha good job kak azz