Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Monday, November 4, 2013

Butter cheese cake..

Assalamualaikum..,

Butter cheese cake..


Pertama kali saya buat kek butter cheese ni.. Resepi saya salin dari fesbuk tapi dah lupa siapa yang post-kan resepi tu.. Minta dihalalkan resepi tu ya.. Terima kasih.. 


Bahan-bahannya:

150 gram butter
200 gram cheese - saya guna brand Totura
250 gram tepung gandum
200 gram gula pasir
100 ml susu cair
50 gram susu tepung
4 biji telur ayam gred A - saya guna 5 biji telur ayam gred C
1 sudu teh baking powder - saya guna sudu KFC yang kecil tu
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Loyang 8 x 8 inci.. Griskan loyang dengan butter




Cara membuatnya: (Panaskan dulu oven..)

1) Satukan semua bahan kering iaitu tepung gandum, baking powder, susu tepung dan soda bikarbonat ke dalam satu bekas.. Kacau biar rata dan ketepikan.

2) Putar gula bersama butter dan cheese sampai kembang..

3) Masukkan telur satu persatu sambil teruskan putar..

4) Masukkan campuran bahan kering tadi sedikit demi sedikit sambil memutar perlahan..

5) Akhir sekali masukkan susu cair dan esen vanilla.. Putar sebati.. 

6) Kacau adunan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula supaya sekata.. Adunan akan kelihatan likat sedikit..

7) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di-gris-kan tadi.. 

8) Bakar pada suhu 150 C selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak/kekuningan/keperangan..

9) Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan kek berada di dalam loyang selama lebih kurang 5 minit supaya bahagian tepi kek pada loyang tu longgar dan memudahkan untuk kek itu keluar..






p/s: Sekejap je siap buat kek ni.. Takde la susah mana nak membuatnya.. Janji semua bahan lengkap..

3 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Kak..ehehe, saja singgah. Nengok resepi. Kalau yg melibatkan keju2 ni, saya laju skit.

Bookmark je la dulu.. buatnya taktau bila..tunggu beli oven,hehe

~ Cik Azz ~ said...

Salam Lana..

Tak payah guna oven pun takpe.. Boleh je bakar atas dapur biasa tapi dengan syarat gunakan acuan yang bulat yang ada lubang kat tengah tu, yang ada penutup dia tu.. Letak atas dapur, pastu api kecik je.. Anggaran masa dalam 45 minit hingga sejam, dah masak dah..

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com